Menu główne
Menu
Reklama
Treść
Zapobiegaj powstawaniu odpadów, a te które wytworzyłeś segreguj na 6!!!
Co roku produkujemy coraz większą ilość odpadów, których koszt zagospodarowania również sukcesywnie rośnie, dlatego powinniśmy ograniczyć ich powstawanie. Statystyczny Polak wytwarza rocznie ok. 330kg odpadów, a niestety mieszkaniec gminy Izabelin może poszczycić się niebagatelną ilością ponad 550kg!!! Jest to wynik, który powinien skłonić nas do refleksji, dlaczego wytwarzamy o prawie 200 kg więcej, niż przeciętny Kowalski? Czy faktycznie mamy, aż tak duże potrzeby? Mało prawdopodobne, bardziej realne argumenty to nadmierny konsumpcjonizm i związane z nim nieracjonalne gospodarowanie własnymi środkami. Najbardziej przerażające jest to, gdy chodzi o żywność, której w nie jednym zakątku naszego globu brakuje. Kupujemy duże ilości bez zastanowienia, a następnie dużą część naszych spożywczych zakupów ląduje w koszu.
Zgodnie z danymi Polskiego Instytutu Ekonomicznego – marnujemy rocznie na osobę nawet 247 kg żywności (z czego około 53% ogółem marnowanej żywności przypada na gospodarstwa domowe, 19% na przetwórstwo, 12% na gastronomię, 11 % na produkcję oraz 5 % na dystrybucję). Najczęściej wyrzucamy: pieczywo, owoce, wędliny, warzywa, jogurty, ziemniaki i mleko, czego główną przyczyną jest przeterminowanie produktu, nieprzemyślane, zbyt duże zakupy lub niewłaściwe przechowywanie żywności. [Tygodnik Gospodarczy Polski Instytut Ekonomiczny 7 sierpnia 2019 r.]
Co każdy z nas może zrobić, aby ilość wytwarzanych odpadów uległa ograniczeniu, a to co już musimy wytworzyć miało jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko?
Poniżej przypomnienie tego, co już powinniśmy wiedzieć, a jednak tak często zapominamy, dlatego warto tę wiedzę odświeżać.
W pierwszej kolejności każdy z nas powinien przede wszystkim ograniczyć ilość wytwarzanych odpadów. A te, które wygenerujemy spróbujmy wykorzystać dając im „drugie życie”, a dopiero w dalszej kolejności prawidłowo segregując pomóżmy odzyskać z nich surowce wtórne.
W celu ograniczenia ilości wytwarzanych odpadów stosujmy na co dzień kilka prostych zasad:
ODMAWIAJ – tą zasadę stosuj tak często, jak tylko możesz. Odmawiaj rzeczy, które są zbędne – których nie potrzebujesz. Świadomie ograniczaj swoje zakupy o takie produkty jak jednorazowe reklamówki, kubki, sztućce czy plastikowe słomki. Przed kupnem czegoś nowego pomyśl jak długo będziesz z tego korzystać, czy na pewno nie można się bez tego obyć. Na pewno niejednokrotnie udało Ci się docenić trwałość „starych” produktów, kiedy nowo zakupione nieoczekiwanie szybko się zepsuły.
OGRANICZAJ - kupuj odpowiedzialnie tylko to czego naprawdę potrzebujesz. Przemyśl swoje zakupy - kupuj mniej, a na pewno ograniczysz produkty, które trafią do kosza. W szczególności rozważ ilości kupowanych produktów żywnościowych, które szybko się psują. Przechowuj żywność w pojemnikach, dzięki nim produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość i będą chronione przed wilgocią. Zamrażaj te produkty, które masz w nadmiarze, a mrożonki wykorzystaj w potrzebie.
Uzupełniając garderobę kupuj rzeczy, które naprawdę Ci się podobają i pasują oraz te dobrej jakości, które dłużej Ci posłużą. Niezniszczonym ubraniom, które Ci się znudziły daj drugie życie – nie wyrzucaj, przynieś do wymienialni ubrań „puść ciuch w ruch”.
Ogranicz powstawanie odpadów wybierając produkty bez zbędnych opakowań. Atrakcyjny wygląd produktu nie zawsze idzie w parze z jakością, a często zdarza nam się wybrać ten sam towar, tylko że ładniej zapakowany. Nie pakuj zakupów do niezliczonej ilości torebek foliowych, a następnie do plastikowych reklamówek, zabierz na zakupy torby wielokrotnego użytku. Jeżeli używasz jakiegoś produktu w dużych ilościach kupuj go w większych opakowaniach, kupuj produkty w opakowaniach wielokrotnego użytku, nadających się do odzysku i recyklingu lub wybieraj produkty w opakowaniach zwrotnych.
WYKORZYSTAJ PONOWNIE – naprawiaj, pożyczaj, wykorzystuj materiały wielorazowe. Jeśli już posiadasz jakiś produkt postaraj się użyć go najwięcej razy, jak to tylko możliwe lub znajdź dla niego nowe zastosowanie np.: wykorzystaj stylowy słoik na świecznik lub uszyj z zasłonki torbę wielokrotnego użytku, a z firanki woreczek na zakupy. Kupuj takie rzeczy, które można wykorzystać wielokrotnie: zabieraj na zakupy torby wielokrotnego użytku, używaj wielorazowych butelek, szklanych lub metalowych słomek.
Jeśli możesz coś naprawić i nadal z tego korzystać, zrób to, nadając przedmiotom „drugie życie”. Wiele drobnych napraw na pewno wykonasz samodzielnie, a jeżeli nie, może to zrobić za ciebie specjalista np. napraw buty u szewca lub wszyj nowy zamek w kurtce u krawca. Często przy niewielkim nakładzie pracy wydłużysz czas korzystania z niejednej rzeczy.
Jeśli czegoś już nie potrzebujesz, a ta rzecz mogłoby się przydać komuś innemu, przekaż ją dalej osobom, które z niej jeszcze skorzystają. Książki, zabawki czy ubrania, z których dzieci wyrosły, są dobrym tego przykładem.
SEGREGUJ – odzyskaj surowce wtórne;
Kiedy nie jesteśmy w stanie uniknąć wytworzenia odpadu, zadbajmy o to, aby trafił do odpowiedniego worka lub pojemnika. Ta droga do doskonałości powinna zacząć się od podziału na 6 frakcji odpadów: worek żółty (metal, plastik, tworzywa sztuczne), worek niebieski (papier i tektura), worek zielony (szkło), worek brązowy (odpady bio kuchenne), odpady zielone i pozostałości z sortowania, czyli odpady zmieszane.
Segregując prawidłowo odzyskujemy surowce wtórne, nadające się do dalszego przetworzenia. Wykorzystanie surowca wtórnego do produkcji nowej rzeczy ogranicza zużycie surowców naturalnych, minimalizuje zużycie energii wykorzystywanej w procesach produkcyjnych, zmniejsza emisje zanieczyszczeń do powietrza oraz redukuje ilość wytworzonych ścieków.
Metal, szkło, tektura czy tworzywa sztuczne – to materiały, które można efektywnie przetworzyć, i to dzięki prawidłowemu segregowaniu tych odpadów możemy odzyskać surowce, dzięki którym powstaną nowe użytkowane przez nas produkty, tj. np. nowe opakowania, butelki, zabawki czy ubrania.
Szczególnie istotny jest recycling plastiku i tworzyw sztucznych ze względu na bardzo długi okres rozpadu tych odpadów, który może trwać od 100 do nawet tysiąca lat. Jego rozpad na mniejsze części wpływa negatywne na środowisko poprzez zanieczyszczanie mikroplastikiem, który przenika do gleby i wód.
Wysegregowane metale i szkło również mogą być przetwarzane w procesie recyklingu i ponownie wykorzystywane. Szkło można przetwarzać praktycznie bez końca, gdyż posiada zdolność wielokrotnego recyklingu nie tracąc swych właściwości.
Przetwarzając papier chronimy surowce naturalne - drzewa. Przyjmuje się, iż z jednej tony odpadów z papieru poddanych recyklingowi można średnio uzyskać około 900 kg papieru, chroniąc tym samym około 15 drzew przed wycinką. Z papieru po recyklingu powstaje wiele różnych produktów np. nowy papier wykorzystywany do druku książek czy gazet, banknoty, opakowania do jajek.
Segregacja odpadów na 6 frakcji to jednak nie koniec… Uzupełnieniem gminnego systemu odbioru odpadów sprzed posesji jest Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych, gdzie trafiają odpady bardziej problemowe tj. zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny, meble i inne odpady wielkogabarytowe, odpady budowlane i rozbiórkowe, odpady tekstyliów i odzieży, zużyte baterie i akumulatory, przeterminowane leki i chemikalia, odpady z iniekcji czy zużyte opony. Wyselekcjonowanie ze strumienia odpadów komunalnych odpadów niebezpiecznych tj. baterii czy leków stanowiących zagrożenie dla środowiska i zdrowia człowieka ma tu szczególne znaczenie.
KOMPOSTUJ - Obierki z warzyw, skórki owoców, fusy z kawy, trawa czy liście to odpadki, z których możemy uzyskać cenny nawóz organiczny wspomagający wzrost roślin, jak również poprawiający jakość gleby, wzbogacając ją w próchnicę i poprawiając przepuszczalność. Wytwarzanie go z odpadów powstających w kuchni i w ogrodzie jest bardzo proste, a dodatkowo kompostując zapłacimy mniej za odbiór odpadów.
Zacznij już dziś efektywniej segregować odpady i pomyśl nad tym jak ograniczyć wytwarzanie odpadów w swoim gospodarstwie domowym. Planuj swoje zakupy i dokonuj świadomych wyborów na co dzień, aby żyć bardziej ekologicznie i chronić środowisko przyrodnicze.
Źródło grafik: Ministerstwo Klimatu i Środowiska, kampania Piątka za segregację, strona internetowa: naszesmieci.pl
- autor: Agnieszka Czarnecka